Knihovna

Noc literatury 2022

Z nedávné historie.. V roce 2006 přišel generální ředitel Českých center Jan Bondy s nápadem realizovat „přehlídku úryvků světové literatury“. První čtení se uskutečnilo v Galerii Českých center v Rytířské a na několika vybraných místech Prahy. V roce 2011 získala Česká centra grant Culture, díky kterému se projekt European Literature Nights dostal do dalších evropských zemí. Od roku 2013 je spoluorganizátorem Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP), jehož je naše knihovna členem. Během let se z malého projektu stal rozsáhlý literární festival s mezinárodním přesahem. Cílem Noci literatury je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy. Rovněž poukazuje na význam multilingvismu a překladů z velkých i malých jazyků.

V roce 2022 je Noc literatury jedním z kulturních projektů pořádaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU a bude se konat ve více než 12 zemích.

Do tohoto projektu se poprvé zapojila i naše knihovna. Společně si představíme současnou evropskou literaturu a užijeme si pěkný večer. Přečteme několik úryvků z vybraných knih a nebude chybět něco dobrého k zakousnutí.

Noc Literatury se uskuteční 21. září 2022 v knihovně.

Pokud byste chtěli k organizaci večera přispět aktivně, zejména čtením úryvků, můžete se domluvit osobně v knihovně, nebo
na telefonu 777 195 733, nebo na emailu
rycova.r@seznam.cz

Noc literatury 2022